Soorten dakgoten

Er zijn vele verschillende soorten dakgoten. Dakgoten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en materialen. Voor iedere woning zal een andere soort dakgoot beter geschikt zijn. Leonvos.be is specialist in dakgoten en dakwerken en heeft voor u een overzicht opgesteld van de meest voorkomende soorten hemelwaterafvoer. Doe er uw voordeel mee. Hieronder geven wij geven u een beschrijving over de meest populaire soorten goten in Nederland en België. Indien u vragen heeft over de montage of het product, neem dan gerust contact met ons op.

Dakdekker gezocht? Neem vrijblijvend contact op.

Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar, ook in het weekend!

Bakgoot

Een bakgoot is de meest voorkomende soort dakgoot in Nederland. De vorm van de goot is rechthoekig. Een bakgoot is verkrijgbaar in verschillende materialen en groottes. Ze zijn onderhoudsvriendelijk en een bakgoot kan snel worden gemonteerd.

Mastgoot

Een mastgoot is ook een veelgebruikte soort dakgoot in Nederland. De mastgoot is halfrond en heeft de vorm van een halve cirkel. Een mastgoot is eenvoudig te monteren en is erg stevig. Het meest populaire materiaal van een mastgoot is zink, maar ook kunststof, polyester en hout zijn een mogelijkheid.

Kilgoot

Een kilgoot wordt gebruikt als twee schuin aflopende daken aan elkaar vast zitten. Een kilgoot zorgt ervoor dat het regenwater van de twee daken wordt afgevoerd naar de gewone dakgoten. Kilgoten bestaan vaak uit lood, zink of uit kunststof.

Materialen

Dakgoten kunnen gemaakt worden uit verschillende soorten materialen. Elk materiaal heeft andere eigenschappen en zijn eigen voor- en nadelen. Kunststof is één van de materialen. Kunststof is een goedkope soort goot en is gemakkelijk zelf te monteren. Voordelig als u kosten wilt besparen. Het nadeel van kunststof dakgoten is dat als er een lek ontstaat, vaak de hele goot vervangen moet worden. Metaal, zink en koper zijn ook veel gebruikte materialen. Deze materialen zijn erg stevig, maar in opzichte van kunststof wel wat duurder. Als er een lek in één van deze materialen ontstaat, kan deze vaak gemakkelijk worden gerepareerd. Wel moet u er op letten dat er na loop van tijd corrosie kan ontstaan als u niet goed uw goten onderhoudt. Hout kunt u ook gebruiken als dakgoot. Wel is het aan te raden om deze te beschermen met bijvoorbeeld kunststof om rotting te voorkomen.

Plaatsen

Bij het plaatsen van dakgoten worden eerst de beugels bevestigd aan het gebouw. Hierna worden de goten op deze beugels bevestigd en vastgezet met lijm. De goot is bevestigd aan de regengoot, zodat het water afgevoerd kan worden naar bijvoorbeeld een regenton of het riool.